Leuvense onderzoekers vinden wondermiddel tegen corona in hun schuif

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In de strijd tegen het coronavirus of Covid-19 hebben wetenschappers aan de KU Leuven een belangrijke ontdekking gedaan. Daarvoor moesten ze een aantal jaren terugkeren in de tijd.

Tijdens de SARS-epidemie van 2004 ontdekte een team virologen van de KU Leuven onder leiding van professor Marc Van Ranst dat chloroquine antiviraal werkte. Chloroquine is een malariamiddel dat al sinds 1934 op de markt is. SARS was echter verdwenen voor het getest kon worden op patiënten.

Patiënten met het coronavirus in tien Chinese ziekenhuizen kregen recent chloroquine toegediend. Na een week hadden ze minder koorts en een verbeterde longfunctie en waren ze sneller virusvrij en genezen. Het bestrijdt dus efficiënt de gevolgen van het virus, niet het virus zelf.

“We zijn verheugd dat chloroquine nu ook tegen het coronavirus met succes gebruikt wordt”, reageert Van Ranst in Het Laatse Nieuws. “Het is bovendien eenvoudig en goedkoop te produceren in grote hoeveelheden. We hopen dat het wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met Covid-19.”