Van hem mogen CEO's wél (veel) meer verdienen: "Klein, plat populisme van socialistische partijen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
De topman van Infrabel is deze week opgestapt omdat hij vond dat hij niet genoeg verdiende. Het debat over de lonen van CEO's loopt daardoor even hoog op als de lonen zelf.

Luc Lallemand verruilt Infrabel voor het Franse spoorbedrijf SNCF Réseau. Zijn vertrek doet heel wat vragen rijzen over de hoge lonen van CEO's. Zo zei minister van Mobiliteit François Bellot dat topmanagers van overheidsbedrijven meer moeten kunnen verdienen dan de maximale 290.000 euro nu.

Sp.a-kamerlid Joris Vandenbroucke reageert scherp: "Ik noem hem wereldvreemd, omdat de timing niet slechter kon zijn. Bij het spoor is er een sociaal conflict gaande, waarbij de werknemers een opslag van 1,1% vragen. Dat is blijkbaar teveel gevraagd. En dan het loon van de CEO willen verdubbelen, dat is je gedragen als een olifant in een porseleinwinkel", stelde hij op Radio 1.

Hartoperatie

"290.000 euro is veel geld, veel meer dan veel mensen verdienen. Maar als je een hartoperatie moet ondergaan, ga je naar een miljoenen verdienende specialist, niet naar een huisarts. Je hebt topmensen nodig", zei Marc Descheemaecker, die voorzitter is van de raad van bestuur van De Lijn en ook NMBS-CEO was.

"De politiek moet zich niet moeien met die lonen, de raad van bestuur moet dat in eer en geweten beslissen. Dit is klein, plat populisme van socialistische partijen", besloot hij op Radio 1.