Noodgeval? Met deze handige app waarschuw je de hulpdiensten supersnel, en er zijn nog voordelen

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Wanneer je in nood bent en je dringend hulp nodig hebt van de politie, brandweer en/of een ambulance, is de nieuwe app 112 BE een uitstekende manier om de noodcentrales te bereiken.

Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo kostbare tijdswinst opleveren. 

Doven en slechthorenden

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren. Deze functie kan ook handig zijn als er teveel achtergrondlawaai is of als de oproeper geen van de landstalen en geen Engels praat. Berichten in een andere taal worden automatisch vertaald voor de operator en omgekeerd. 

Om de app op je smartphone te downloaden, te installeren en je te registreren, ga je naar de app store of play store op je smartphone en geef je 'app 112 BE' in als zoekopdracht. Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.