Docent noemt vervroegde verkiezingen democratisch fatsoenlijk: "Maar dan is dit het grote gevolg"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Nieuwe verkiezingen zijn wenselijk, maar de kiezers zijn het vertrouwen in het politieke systeem helemaal kwijt. Die paradox zorgt voor problemen, stelt Bart Maddens, docent Politiek Wetenschappen aan de KU Leuven.

Volgens Maddens kampt België met een systeemcrisis. De huidige moeizame onderhandelingen om tot een federale regering te komen, bewijzen dat.

"De Belgisch-federale benadering van de regeringsvorming blijkt een theoretische constructie die de toets met de realiteit niet kan doorstaan. In de praktijk is Vlaanderen een aparte democratie", zegt Maddens in een column op de website van de VRT.

"In een normaal land zouden we nu, na ruim zeven maanden van vruchteloze formatie, naar vervroegde verkiezingen gaan. Dat de bal wordt teruggespeeld naar de kiezer zou een kwestie van democratisch fatsoen moeten zijn", vindt Maddens.

Vertrouwen ontbreekt

Hij ziet ook een groot probleem, namelijk dat de bevolking geen vertrouwen meer heeft in het systeem. "Het organiseren van een nieuwe verkiezing vergt een minimaal vertrouwen in de werking van het politieke systeem. Net dat vertrouwen ontbreekt in België. Met elke stembusgang komt het einde van België dichterbij, weet de politieke elite. En dat klopt ook. Het zijn de kiezers die, via een perfect democratische dynamiek, België steeds verder doen barsten", besluit Maddens.