Johan Vande Lanotte ziet een groot probleem: “Gaat voor zowel PS als N-VA moeilijk worden om uit te leggen aan hun achterban”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Johan Vande Lanotte is verlost van zijn opdracht als informateur. Hij werkte die opdracht samen met Didier Reynders af.

Johan Vande Lanotte (SP.A) betreurt dat de formatie van die federale regering zolang duurt. “Ik stel voor dat we drie maanden na de verkiezingen opnieuw naar de stembus gaan als er nog geen regering is”, lanceert Vande Lanotte zijn voorstel in het Nieuwsblad.

“Ja, de verschillen tussen N-VA en PS zijn groot. Als ze tot een akkoord komen, zullen niet ver eindigen van de compromissen die wij als informateurs hebben voorgesteld.”

Onwennig
“De kopstukken van N-VA en PS hebben elkaar nu toch al een paar keer gezien. Op persoonlijk vlak kunnen die allemaal ook door dezelfde deur.” Dus Paul Magnette (PS) kan het dan ook vinden met Theo Francken (N-VA)? “In het begin was dat onwennig, maar hij was er telkens bij, met zijn voorzitter Bart De Wever.” 

“En dat heeft de gesprekken niet doen verstommen. Op inhoudelijk vlak ligt het natuurlijk wat moeilijker. En het moeilijkste is nog steeds dat ze het zouden moeten uitleggen aan hun achterban als ze finaal toch in een regering zouden stappen."