Informateurs gaan voluit voor coalitie met PS en N-VA: dit zijn hun plannen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders hebben maandag opnieuw verslag uitgebracht bij koning Filip. Die verlengde hun opdracht tot oktober. Vande Lanotte legt haarfijn uit wat hij en Reynders de komende weken zullen doen.

Vande Lanotte benadrukt dat de enige piste die ze momenteel bewandelen, diegene is waarbij N-VA en PS samen in een nieuwe federale regering zullen zetelen. 

"We blijven ervan uitgaan op basis van de informatie ronde, en dat is niet mijn persoonlijke opinie, dat de meest aangewezen formule en vandaag misschien de enige die mogelijk is, een formule is waarbij telkens de grootste partij van de twee gemeenschappen aanwezig is."

De informateurs zullen belangrijke thema's die de voorbije maanden naar voor kwamen nu in detail uitwerken en daarover in overleg gaan met de partijen die bereid zijn om in een regering met PS en N-VA te stappen. Dat betekent dat Groen afvalt.

Nog niet met alle zes partijen samen rond de tafel

"Werkgelegenheid, veiligheid, begroting, klimaat, energie, armoede, defensie zijn allemaal thema's die in de campagne duidelijk naar voor kwamen en die nu aan bod zullen komen. We gaan concrete voorstellen uitwerken, zodanig dat we voor die punten waaruit in de informatieronde is gebleken dat ze cruciaal gaan zijn als we stappen vooruit willen zetten, er enige convergentie komt. Die gaan we dan voorleggen aan de partijen."

"Dat betekent dat we die meer gedetailleerde voorstellen zullen voorleggen aan de voorzitters die in die formule interesse getoond hebben en die aan zulk een regering kunnen deelnemen. We gaan nog niet met alle zes partijen tesamen ontmoetingen organiseren, maar wel bijvoorbeeld per taalgroep of per politieke familie. "