Dit kleine insect vormt een grote bedreiging: “Zal binnen de kortste keren toeslaan”

bron: Het Belang van Limburg
door: PMN
Experts zijn er niet gerust in. De bruin marmeren Aziatische stinkwants zal binnen de kortste keren ook hier toeslaan.

De bruin marmeren Aziatische stinkwants kan voor een ravage zorgen in de groenten - en tuinteelt. Dat is al het geval in onze buurlanden.  Sinds de eerste meldingen in 2017 komt het insect nu veelvuldig voor in Frankrijk en Duitsland. Ook in onze streken is het al op meerdere plaatsen gesignaleerd.

In Italië sprak men zelfs van een hele plaag. “Hele oogsten die door het insect werden aangetast, gingen verloren”, zegt Tim Beliën, afdelingshoofd Zoölogie bij het Proefcentrum voor Fruitteelt (Pcfruit) in Kerkom, aan Het Belang van Limburg. “Naast appels en peren werden ook mais-en tomatenoogsten vernield.”

"Extreem warme temperaturen zijn ideale voedingsbodem"
Experts verwachten dat het insect ook in ons land snel zal toeslaan. "De extreem warme temperaturen zijn de ideale voedingsbodem voor de voortplanting van de stinkwantsen die jaarlijks twee tot drie generaties van telkens dertig nakomelingen kunnen hebben.”

“Daardoor overheersen ze hun ongevaarlijke inheemse soortgenoten. Wij hebben nog geen indicatie hoe de wantsen zich hier aan ons klimaat zullen aanpassen. Maar aangezien ze in Italië de koudere hoger gelegen streken trotseren, verwachten we dat ze zich hier zonder moeite zullen handhaven.”

Moeilijk te bestrijden
Probleem is ook dat de insecten zeer moeilijk te bestrijden zijn. Alle klassieke gewasbestrijdingsmiddelen volstaan niet. In Italië probeert men met insectennetten de dieren op een afstand te houden.De stinkwants heeft een zuigsteeksysteem dat hij gebruikt om zich te voeden met plantensap. Na verloop van tijd verhardt de vruchtwonde waardoor de vrucht onverkoopbaar wordt.