Antwerpse opgesloten in Turkse cel omwille van Facebookpost: “Ze smeekt mij om iets te doen”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
De Antwerpse Gulsum Cetinkaya (27) mag Turkije niet meer verlaten. Ze heeft ook een maand opgesloten gezeten in een cel.

Gulsum is geboren en getogen in Antwerpen en studeert rechten aan de Vrije Universiteit in Brussel. 

Ze reisde vorig jaar in september voor een eerste keer naar Turkije. Dat deed ze in juli opnieuw met haar Turks - Koerdische ouders.

Maar aan de grens met Bulgarije liep het mis. “Aan de grens met Bulgarije (in het westen van het land, nvdr.) is ze gecontroleerd en meteen opgepakt”, zegt Bülent Özturk, haar oom en bekroond Antwerps filmregisseur in Het Nieuwsblad. “Veertig dagen lang heeft ze in de gevangenis gezeten.”

Gulsum, die de dubbele nationaliteit heeft, stond blijkbaar geseind in Turkije. “Ze is aangehouden op basis van een aantal Facebookposts van vier à vijf jaar geleden”, zegt haar oom.

“Die dateren uit de periode van de deal tussen Turkije en de EU rond de opvang van vluchtelingen. Het bleef toen in het westen opvallend stil rond het onrecht dat de Koerden wordt aangedaan.” 

“Mijn nicht heeft op dat moment een aantal artikels gedeeld daarover van alternatieve mediakanalen.”

PIEPKLEINE CEL

Gulsum werd een paar dagen geleden vrijgelaten uit de Turkse gevangenis. Het heeft haar diep getroffen want de omstandigheden waren slecht en de cel piepklein.

Ze verblijft nu bij haar ouders in het dorp Halfeti, in het zuidoosten van het land. Daarvoor zat ze opgesloten in de stad Edirne, op 1.600 kilometer van haar ouders. 

Gulsum zelf wil niet met de pers praten, daar is te bang voor geworden. “Mijn zus smeekte mij om iets te doen”, zegt Bülent. “Maar ik sta machteloos.” 

“We hopen dat de Belgische overheid zich het lot van mijn nicht aantrekt. In Turkije is ze maar een van de vele duizenden die vervolgd worden. Wie gaat zich daar bekommeren om de droom van een jonge vrouw uit België?”

De Buitenlandse Zaken bekijkt de zaak. Maar België beschouwt iemand met de dubbele nationaliteit niet als een Belg als die persoon in zijn of haar tweede land in de problemen zit.