Advocaat: “Kim De Gelder heeft destijds geen eerlijk proces gekregen, maar niemand durft dat luidop zeggen”

bron: Humo
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Tien jaar na zijn gruwelijke feiten wordt Kim De Gelder op basis van een nieuw psychiatrisch onderzoek dan toch geïnterneerd. “Niemand durft het luidop te zeggen, maar Kim De Gelder heeft geen eerlijk proces gekregen”, zegt zijn advocaat Jaak Haentjens.

“De voorbije jaren is de toestand van De Gelder zo verslechterd dat de gevangenisdirectie in maart 2017 zelf gevraagd heeft om hem te interneren, omdat ze geen blijf met hem wisten. De rechtbank heeft vier onafhankelijke deskundigen aangesteld om een nieuw psychiatrisch onderzoek te doen. Die hebben hem over een periode van anderhalf jaar onderzocht en geobserveerd, en hun conclusie is unaniem: Kim De Gelder is schizofreen en ontoerekeningsvatbaar”, vertelt de advocaat.

“Op het assisenproces zei men dat De Gelder komedie speelde, maar dat gedrag hou je geen tien jaar vol. De deskundigen zijn ook op dat punt heel duidelijk: De Gelder heeft zijn ziekte nooit geveinsd. Alles wijst er volgens hen op dat hij al van zijn 15de de eerste symptomen van schizofrenie vertoonde, en dat hij ook ten tijde van het onderzoek naar de babymoorden in Fabeltjesland al geestesziek en dus ontoerekeningsvatbaar was.”

Opvallend is dat vandaag niemand zich verzet tegen de internering van De Gelder. Terwijl in 2013 tijdens het assisenproces nog een harde strijd werd gevoerd over de vraag of De Gelder toerekeningsvatbaar was of niet, twijfelt vandaag niemand aan het oordeel van ontoerekeningsvatbaarheid.

Geen eerlijk proces

“Alleen de hardliners gaan blijven ontkennen dat De Gelder echt gek is. In de jaren na het proces zijn heel veel advocaten van burgerlijke partijen komen zeggen dat ik eigenlijk gelijk had. ‘Dat hadden jullie beter op het proces gezegd,’ antwoord ik dan. Maar dat konden ze niet, omdat hun cliënten – de slachtoffers – dat niet wilden.”

“De Gelder is toerekeningsvatbaar verklaard op basis van een rapport van vijf psychiaters die door het parket waren aangesteld, onder leiding van Roger Deberdt. Het omschreef De Gelder als een seriemoordenaar met narcistische en antisociale trekken, die bovendien een geestesziekte veinsde om onder zijn straf uit te komen. Dat rapport was een aanfluiting van de objectiviteit. Het nieuwe verslag sterkt mij in die overtuiging. Voor mij is het het ultieme bewijs dat De Gelder destijds geen eerlijk proces heeft gekregen. Alleen durft niemand dat luidop te zeggen”, besluit Haentjens.