Alex Agnew haalt hard uit naar filosoof: “Dat beweren is ronduit achterlijk”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Gisterenavond stond Rammstein in het Koning Boudewijnstadion. Volgens sommigen speelt de Duitse metalband niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk met vuur door hun ‘nazi – verheerlijking’. Comedian Alex Agnew, die zelf fan is van de band, vindt zoiets beweren “ronduit achterlijk”.

Vorig jaar zorgde Rammstein voor ophef door hun clip bij het nummer ‘Deutschland’. De Joodse gemeenschap en Duitse politici waren gechoqueerd door de beelden. In de video zie je de bandleden in gevangenisplunje op schavot staan in een concentratiekamp, ze hebben een strop om hun nek. De gitarist draagt een Jodenster, de zanger, Till Lindemann, heeft een bloedende hoofdwonde. "Deze visualisering van de verschrikkingen die de nazi's op hun geweten hebben, is hoogst onverantwoordelijk en alleen maar bedoeld om de verkoop van hun nieuwe album te dienen", was de reactie vanuit de Duitse politiek.

Gisteren verweet de Gentse moraalfilosoof Ignaas Devisch in een opiniestuk de band “geflirt met nazisymboliek”, en hij noemde dat "zorgwekkend". "De referentie aan extreemrechts gedachtegoed gaat hier opnieuw gepaard met een esthetisering van geweld en andere ranzigheid. Mensen choqueren levert gegarandeerd aandacht op. Maar de vraag blijft waarvoor Rammstein echt staat”, schreef hij.

Ronduit achterlijk

"Arrogante onwetendheid", reageert comedian Alex Agnew op deze verwijten. "Deze meneer schrijft maar wat zonder zich op voorhand te informeren. Het is namelijk heel duidelijk waar de groep voor staat. 'Deutschland' eindigt met de zin 'Meine Liebe kann ich dir nicht geben': hoe duidelijk kun je zijn? Eén van Rammsteins bekendste nummers is 'Links, 2, 3, 4' waarin Till Lindemann letterlijk zegt dat zijn hart links slaat. Nog maar suggereren dat het een extreemrechts groepje is dat de naziperiode verheerlijkt, is ronduit achterlijk. Als dit het niveau van onze intelligentsia is, dan snap ik stilaan de uitslag van de verkiezingen.”

Van Alex mag Rammstein gerust choqueren met beelden van de Holocaust. "Mag het even? Als rock-'n-roll niet meer gevaarlijk mag zijn, geen scherp randje mag hebben of geen controverse mag uitlokken, schaf het dan ineens af. Wat ze doen, is ook niet choqueren om te choqueren. De clip bij 'Deutschland' is een 9 minuten durend, filmisch overzicht van de Duitse geschiedenis: stel dat ze daarin niét zouden verwijzen naar de naziperiode, wat voor een onnozeliteit zou dat zijn? Bovendien bereiken ze met die video veel meer jongeren dan onze moraalridder met zijn opstelletje. Als enkelen van hen zich afvragen waarom hun favoriete groep afstand neemt van die periode uit de geschiedenis van Duitsland, hebben ze meer bereikt dan al die verzuurde navelstaarders met hun opgestoken vingertje”, besluit hij.