VTM

VRT zet Bart De Pauw stevig op zijn plaats: “Vergeet het, jongen. Dat gaan we je nooit geven”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw is nu al een jaar bezig. En intussen weten we nog steeds niets meer.

Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor Bart De Pauw. De tv-maker weet nog altijd niet welke beschuldigingen hem ten laste worden gelegd. Daarom heeft hij nu een belangrijke beslissing genomen. Hij wil de verzegelde enveloppes zien die het gerecht in beslag heeft genomen bij de huiszoeking bij de VRT, een klein jaar geleden, inkijken.

De Mechelse onderzoeksrechter Philippe Van Linthout nam daarbij ook enkele verzegelde omslagen in beslag, schrijft Het Laatste Nieuws. Daarin zaten onder andere verklaringen van vrouwen, die bij de preventieadviseur hadden geklaagd over het volgens hen ongepaste gedrag van Bart De Pauw

Enkel de onderzoeksrechter kon die documenten inkijken, in het kader van zijn onderzoek wegens stalking en elektronische belaging. Zowel voor Bart De Pauw, zijn advocaat als voor de advocate van één vrouw die zich pas maanden later burgerlijke partij stelde, bleven die omslagen verzegeld.

Maar volgens Bart De Pauw en zijn advocaat had de preventieadviseur van de VRT helemaal geen beroepsgeheim. Volgens hen was de VRT slordig geweest door een soort meldpunt op te starten buiten de welzijnswet. In hun ogen was de preventieadviseur de contactpersoon van dat meldpunt en had die daardoor helemaal geen juridisch statuut.

---------------------
"De VRT vraagt inderdaad de vertrouwelijkheid van die stukken. "Het maakt niet uit of Bart De Pauw of zelfs de koning vraagt om het beroepsgeheim op te heffen. Da's internationaal erkend. De wet maakt op dat vlak geen onderscheid naar rang of stand."
Tom Bauwens, Advocaat VRT

De VRT startte daarop meteen een gerechterlijke procedure. Het zegt dat preventieadviseurs bij wet wel degelijk een beroepsgeheim hebben en wil dat mensen die iets vertrouwelijks zeggen tegen een preventieadviseur, ervan op aan kunnen dat dit vertrouwelijk blijft. Ook als er schriftelijke nota's of sporen van overblijven.

"De VRT vraagt inderdaad de vertrouwelijkheid van die stukken", zegt advocaat van de openbare omroep Tom Bauwens. "Het maakt niet uit of Bart De Pauw of zelfs de koning vraagt om het beroepsgeheim op te heffen. Da's internationaal erkend. De wet maakt op dat vlak geen onderscheid naar rang of stand."