Vlaamse duiker moet jonge voetballertjes uit grot in Thailand helpen halen: “Over 72 uur zal het onmogelijk zijn om hen daar snel weg te halen”

bron: VRT NWS
door: PMN
Afbeelding bron: VRT NWS
De Vlaamse duiker Ben Reymenants is in Thailand betrokken bij de reddingsoperatie van de twaalf voetballertjes en hun coach. Ze werden na negen dagen levend teruggevonden. Maar zo zijn ze nog steeds niet gered.

"We hebben 2,5 kilometer aan lijnen gelegd tot bij de kamer waar de jongens zich bevonden, in een labyrint van gangen en tunnels. In het begin was het heel moeilijk door de sterke stroming en het slechte zicht. Maar gisteren was er helder water. Toen hebben we kunnen doorpushen en de Thaise Navy heeft de rest gedaan", vertelt duiker Ben Reymenants aan VRT NWS.

"HOE GAAN WE HEN UIT DIE GROT KRIJGEN?"
Reymenants werd door de Thaise overheid overgevlogen om te helpen met de reddingsactie. Ze vinden is één, maar ze allemaal uit die grot krijgen is dan weer een ander paar mouwen. "Hoe gaan we hen uit die grot krijgen? Dat is de grote vraag. We hebben eerst geprobeerd een gat te boren", legt de duiker uit, "maar we zijn daarbij op een heel harde laag zwarte graniet gestoten. Daar doorheen boren zal lang duren en het gesteente weggraven zal lang duren." 

NIET VEEL TIJD MEER
En heel veel tijd is er niet meer. “Over 72 uren verwachten we een sterke stroming. Dan is hen gaan redden helemaal uitgesloten. De hele grot zal dan onderlopen. Als de jongens niet kunnen gered worden, overwegen de reddingswerkers om de jongens drie maanden veilig in de grot te laten zitten, weliswaar onder begeleiding van twee dokters.”

VOEDSELPAKKETTEN EN MEDICATIE VOOR 4 MAANDEN
"De twee dokters hebben zich vrijwillig aangeboden zich in de grot te laten opsluiten bij de kinderen. Ze zullen voedselpakketten en medicatie meenemen waarmee ze 4 maanden kunnen overleven, tot het water in de grot voldoende is gezakt. De kinderen en de trainer zijn levend teruggevonden, maar ze zijn heel veel verzwakt. De helft van hun spieren zijn afgestorven. Er is voorlopig een hulpverlener achtergebleven, in afwachting van meer hulp."