Antigifcentrum heeft belangrijke waarschuwing: “Stop ermee want zo heb je de dood van je eigen huisdier op je geweten”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Foter
Het antigifcentrum doet een zeer belangrijke oproep. “Mensen doen het met de beste bedoelingen, maar het moet stoppen”, luidt het.

Baasjes geven hun kat of hond steeds vaker medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Het antigifcentrum vraagt om dit niet meer te doen. Vorig jaar liep daar bijna elke week een oproep binnen van mensen die hun geliefde viervoeter medicatie zoals paracetamol gaven.

Dafalgan
“Het gebeurt met de beste bedoelingen”, zegt woordvoerder Patrick De Cock in Het Nieuwsblad. “Een kat kan kermen van de pijn of koortsig zijn, en dan lijkt Dafalgan misschien een goed idee. Maar dat is het absoluut niet.”

Pijnstillers
Je mag niet vergeten dat het metabolisme van je huisdier helemaal anders in elkaar steekt dan dat van een mens. Courante pijnstillers zijn heel gevaarlijk voor katten. Ze blokkeren de lever en nieren, en leiden soms tot de dood. Ontstekingsremmers zoals Nurofen zijn dan weer giftig voor katten én honden.

Buiten bereik
In totaal kreeg het Antigifcentrum vorig jaar zo'n duizend oproepen voor dieren die geneesmiddelen voor mensen inslikten. Meestal gebeurt dat per ongeluk: een hond die een strip pillen van tafel grist bijvoorbeeld, of een kat die gemorste siroop van de vloer likt. “Met dieren in huis geldt hetzelfde als met kinderen”, zegt De Cock. “Zorg ervoor dat er geen medicatie binnen hun bereik ligt.”