Bakken water en problemen verwacht: KMI geeft code geel voor groot deel van het land

door: STS
Wateroverlast
Afbeelding bron: Photonews

Het KMI heeft voor vrijdag voor het grootste deel van het land code geel afgekondigd. Er gaat een grote hoeveelheid neerslag vallen.

Code geel voor regen geldt op vrijdag 12 juli van 05.00 uur 's ochtends tot 14.00 uur in de namiddag. Deze waarschuwing wordt gegeven voor alle Belgische provincies, op West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen na.

Update: In de loop van de voormiddag werd alsnog code geel gegeven voor deze provincies. Voor de provincie Luxemburg werd code geel opgeheven.

"Vrijdagochtend trekt een regen- en onweerszone vanuit Frankrijk ons land in", meldt het KMI. "In de betrokken provincies kan er 20 tot 50 mm water per vierkante meter - en zeer lokaal mogelijk meer - vallen in 24 uur of zelfs lokaal in zes uur tijd."

Grote neerslaghoeveelheid kan plaatselijk voor problemen gaan zorgen

Het een en ander kan op plaatsen voor wateroverlast gaan zorgen. "De berekeningen zijn nog steeds niet eensluidend met betrekking tot de plaats van de meeste neerslag. Zelfs als de voorwaarden voor een provinciale code oranje niet vervuld zijn, kunnen er plaatselijk toch problemen ontstaan."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp