Wees op je hoede voor deze fraude: Vijftigers en zestigers voornaamste slachtoffers

door: STS
Pensioen - bejaard - oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock/Goksi

Er worden meer en meer mensen het slachtoffer van online beleggingsfraude. Vooral vijftigers en zestigers lopen in de val, zegt de FSMA.

In 2023 ontving de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) een recordaantal meldingen van online beleggingsfraude: 2.170. In vergelijking met het jaar 2017 is dat bijna drie keer zoveel.

Het fenomeen neemt dus toe, en ook 2024 lijkt een recordjaar te worden. In de eerste zes maanden van het jaar kreeg de FSMA al 1.332 meldingen binnen.

"Al blijkt daaruit ook dat consumenten steeds meer de reflex hebben om contact op te nemen met ons vooraleer in te gaan op een aanbod, wat een goede zaak is", klinkt het. "Dankzij die meldingen kunnen we sneller frauduleuze aanbiedingen identificeren, ervoor waarschuwen en vragen om sites te laten blokkeren."

Vijftigers en zestigers voornaamste slachtoffers

"Ruim een derde van de personen die met ons contact opnemen, zijn vijftigers en zestigers. Zij hebben vaak meer financiële ruimte om te beleggen nadat hun huis is afbetaald en de kinderen de deur uit zijn, maar zijn niet altijd goed op de hoogte van de do's en don'ts in de digitale wereld."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp