Opgepast voor wat gewiekste oplichters nu doen: "Leidt tot geplunderde bankrekening"

door: STS
Bejaarde dame aan de telefoon
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er zijn oplichters aan het werk die zich uitgeven voor medewerkers van Card Stop. Daarvoor waarschuwen het betalings- en transactiedienstenbedrijf Worldline en Febelfin, de federatie van de Belgische banksector.

"De laatste tijd worden meer en meer mensen opgebeld door een nummer dat begint met '04'. De stem aan de andere kant van de lijn beweert een medewerker van Card Stop te zijn en informeert dat er verdachte transacties zijn gedetecteerd op een bankrekening", klinkt het.

"In realiteit gaat het hier om een frauduleuze oproep die niet van Card Stop komt maar van oplichters. Worldline en Febelfin herinneren consumenten eraan dat ze best nooit gegevens delen via sms, e-mail, sociale media of telefoon."

"De oplichters gebruiken verschillende technieken om naar de bankgegevens van hun slachtoffers te vissen: sms, mail, sociale media en telefoonoproepen. In dat geval bellen ze de consumenten op terwijl ze zich voordoen als Card Stop-medewerker (vaak klinkt er eerst een geautomatiseerde boodschap) en informeren hen over frauduleuze transacties op hun bankrekening."

"Via enkele gewiekste manipulatietechnieken vragen de fraudeurs de slachtoffers om een ongebruikelijke handeling uit te voeren - zoals het downloaden van een applicatie op hun mobiele telefoon - om op die manier toegang te krijgen tot hun persoonlijke gegevens. Deze praktijken leiden uiteindelijk vaak tot een geplunderde bankrekening."