Opgepast voor deze oplichting: "Leidt vaak tot geplunderde bankrekening"

door: STS
scam laptop slachtoffer
Afbeelding bron: pexels

Febelfin, de federatie van de Belgische banksector, geeft een belangrijke waarschuwing. Die heeft te maken met frauduleuze oproepen van oplichters.

Die geven zich uit als een medewerker van Card Stop. Zo proberen ze aan de bankgegevens van mensen te geraken. Febelfin merkt de jongste tijd een stijging op van het aantal pogingen om mensen in de val te lokken.

"De laatste tijd worden meer en meer mensen opgebeld door Belgische nummers. De stem aan de andere kant van de lijn beweert een medewerker van Card Stop te zijn en informeert dat er verdachte transacties zijn gedetecteerd op een bankrekening. In realiteit gaat het hier om een frauduleuze oproep die niet van Card Stop komt maar van oplichters."

"Via enkele gewiekste manipulatietechnieken vragen de fraudeurs de slachtoffers om een ongebruikelijke handeling uit te voeren om op die manier toegang te krijgen tot hun persoonlijke gegevens. Deze praktijken leiden uiteindelijk vaak tot een geplunderde bankrekening."

Geef geen pincode door

Het is belangrijk om te weten dat Card Stop dit soort telefoontjes niet pleegt en dat je dus een oplichter aan de lijn hebt. Verder blijft het een gouden regel om nooit pincodes en dergelijke door te geven via de telefoon, via e-mail, via sms of via sociale media. "Card Stop, of banken, zullen nooit om dit soort informatie vragen", benadrukt Febelfin.