Dringende waarschuwing van bankenfederatie: "Hang dan onmiddellijk op!"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De jongste tijd zijn oplichters weer druk in de weer. Elke dag proberen ze mensen in de val te laten lopen.

Door zich uit te geven als valse agenten, bijvoorbeeld, of door zich uit te geven als een bankmedewerker of een medewerker van Card Stop. Vaak leidt dit tot een geplunderde bankrekening.

Febelfin, de federatie van de Belgische banksector, wil graag enkele voorzichtigheidsregels op een rijtje zetten, zodat burgers niet in de val te lopen. "Card Stop zal nooit proactief kaarthouders opbellen om ze op de hoogte te brengen van frauduleuze transacties."

"Accepteer daarom geen oproepen waarin wordt gevraagd om actie te ondernemen namens Card Stop. Dit zijn frauduleuze oproepen die bedoeld zijn om persoonlijke gegevens te verkrijgen. Hang onmiddellijk op!"

Verder mag je nooit je pincode of andere bankcodes doorgeven, noch via telefoon, noch per e-mail, noch per sms en ook niet via sociale media.

"Er zal je ook nooit worden gevraagd om jouw bankkaartlezer of een ander identificatiemiddel voor online bankieren (bv. itsme) te gebruiken om een betaling te bevestigen of om frauduleuze transacties te annuleren."

Klacht indienen

Wie toch het slachtoffer geworden is van oplichters, laat best zo snel mogelijk zijn kaart blokkeren, door Card Stop te bellen, via het nummer 078/170.170. Neem ook contact op met je bank en dien een klacht in bij de politie.

Volg Redactie24 nu op Instagram