Jouw keuken is een broedplaats van bacteriën: De vervuilde hoeken die je nooit schoonmaakt

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

Tussen de culinaire wonderen door vergeten we vaak de stille stille werkers in onze keuken: de plekken die we wel gebruiken, maar nooit echt goed schoonmaken.

Terwijl we aandacht besteden aan het aanrecht, de gootsteen en de vloer, krijgen andere onschuldige hoekjes vaak te weinig aandacht. Deze verwaarloosde zones zijn echter een speeltuin voor bacteriën en kunnen je gezondheid in gevaar brengen zonder dat je het merkt.

Verborgen hoekjes in je keuken die ook aandacht verdienen

De koelkastdeur, bijvoorbeeld, krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. Hier komen dagelijks je handen in contact met alles van rauw vlees tot zure ingrediënten, maar we vergeten vaak de handvaten en randen goed schoon te maken.

Dit geldt ook voor de afzuigkap boven je fornuis, waar vet zich ophoopt en bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Door de dagelijkse dampen en etensresten ontstaan er ideale omstandigheden voor ongewenste microben. En dan is er de keukenlade. De plaats waar bestek, servetten en schoonmaakspullen vaak in rommelige chaos liggen, waardoor vuil zich opstapelt zonder dat je het ziet.

Hoe vaak je delen van de keuken moet poetsen?

Sommige plekken voelen vanzelfsprekend om wekelijks schoon te maken, zoals het aanrecht en de gootsteen. De koelkastdeur bijvoorbeeld, verdient ook een wekelijkse beurt met een antibacterieel doekje, terwijl de afzuigkap maandelijks grondig gereinigd moet worden om vet en vuil te verwijderen.

De keukenlade kan, afhankelijk van gebruik, maandelijks of zelfs om de paar weken schoongemaakt worden. Door deze verstopte hoekjes niet te negeren, houd je jouw keuken een veilige, hygiënische plek om te koken en te genieten van gezonde maaltijden.