Belangrijke oproep nu muggenseizoen weer begonnen is: “Gevaarlijke mugsoort in België”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het muggenseizoen is weer begonnen. Er is één mugsoort die we opnieuw extra hard in de gaten moeten houden. Het is een gevaarlijke mugsoort.

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) melden dat er opnieuw een gevaarlijke mugsoort in ons land is. Het gaat om de Aziatische tijgermug. Ze roepen om mee helpen uit te kijken naar die gevaarlijke mugsoort.

“De meldingen van tijgermuggen door burgers zijn waardevol. Ze hebben aangetoond dat de tijgermug elk jaar op een groter aantal plaatsen aanwezig is”, licht Sciensano-onderzoeker Javiera Rebolledo Romero uit. “Deze plaatsen zijn vaak niet echt toegankelijk voor de surveillance omdat het om privé-eigendommen in woonwijken gaat. Burgers zijn vaak de eersten die tijgermuggen ontdekken omdat ze overdag overlast ervaren wanneer ze tijd doorbrengen in hun tuin.” 

“Daarom willen we alle burgers vragen aandachtig te zijn: als je overdag overlast van muggen ervaart en een kleine zwarte mug met witte strepen ziet, neem dan een foto en meld de mug op MuggenSurveillance.”

We moeten extra goed opletten voor de gevaarlijke tijgermug

Isra Deblauwe, entomoloog bij het ITG benadrukt, dat de tijgermug écht gevaarlijk is. “Tijgermuggen veroorzaken niet alleen veel overlast, maar vormen ook een gezondheidsrisico omdat ze virussen zoals dengue, chikungunya of zika kunnen overdragen van de ene persoon op de andere.” 

“Daarom is het van groot belang dat we de tijgermug nauwlettend in de gaten houden, zodat we snel kunnen ingrijpen en zijn verspreiding kunnen beperken. We hebben dit jaar al vastgesteld dat de tijgermug overwintert in Aat en Kessel-Lo. Met de voortdurende hulp van de bevolking houden we de situatie scherp in de gaten.”

Wie terugkeert van het buitenland moet extra alert zijn om geen tijgermuggen of hun eitjes mee terug te brengen. De eitjes kunnen bijvoorbeeld in bloempotten kleven die mee naar huis worden gebracht.